Çocuk Odası Aydınlatması Nasıl Olmalı?

Çocuk odası; uyuma, oyun oynama, ders çalışma gibi birçok farklı aktivite için kullanılan bir alandır. Bu nedenle de aydınlatması diğer odalardan daha farklı şekilde dizayn edilmelidir. Çocukların göz sağlığı ve konsantrasyonu için doğru ışık seçimi yapmanız önemli bir konudur. Çocuk odası aydınlatması için dikkat etmeniz gereken tüm detayları bu yazımızda bulabilirsiniz.

Ebeveynler tarafından özenle hazırlanan çocuk odaları, bebeklikten gençliğe kadar birçok değişime uğrar. Bu değişim sırasında kullanım alanının özelliklerine göre gece lambası, masa lambası, avize gibi birbirinden farklı aydınlatma seçenekleri kullanılır. Peki, sağlıklı ve daha ferah bir ortam oluşturmak için çocuk odası aydınlatması nasıl olmalı? Gelin adım adım birlikte bakalım…

Aydınlatma Seçimi

Çocuk odası aydınlatması - aydınlatma seçimi
Aydınlatma, bir alanın dekorasyonunda ana faktörler arasında yer almaktadır.

Çocuk odası aydınlatması için seçeceğiniz avizelerin çok büyük boyutlu olmamasına dikkat etmelisiniz. Avizenin veya aydınlatmanın fazla girintisinin olmaması ve kolay temizlenebilir olması önemli bir konudur. Aydınlatmada kullanılan ışığın çok parlak olmayan ve gün ışığına yakın bir tonda olması faydalıdır. Çok yüksek veya düşük aydınlatmalar rahatsızlık uyandıracaktır. Doğru bir aydınlatma için avize dışında lambader, aplik veya abajur gibi aydınlatma ürünlerinden de yararlanabilirsiniz.

  • Avize ve diğer aydınlatmalarda gün ışığı rengi kullanmanız, renklerin daha net görünmesini sağlar. Bu sayede çocuklar renkleri doğru algılar ve daha rahat bir ortamda yaşamış olurlar. Ayrıca bu ışık rengi, sıcak bir ortam yaratır ve çocukları güvende hissettirir. Klasik ampullerde gün ışığı rengini bulmanız zor olduğundan LED ampulleri tercih edebilirsiniz.
  • Aydınlatma ürünlerini seçerken çocuğun yaşını, oda büyüklüğünü ve alanda yapılacak aktiviteleri göz önünde bulundurmanız gerekir. Eğer çocuğun yaşı küçük veya oda küçükse lambader ve abajur gibi aydınlatma ürünlerinin devrilme riskini düşünerek bu ürünleri tercih etmemelisiniz. Ayrıca alanın daralmasına neden olduğundan aplik kullanmanız daha faydalı olacaktır.
  • Okul yaşı gelen çocuklar için oda aydınlatmasında masa lambası kullanımı faydalıdır. Masa lambası karanlık bir ortamı aydınlatmak için değil, daha iyi bir okuma yapmak için kullanılır. Işığın yetersiz olduğu bir alanda gözler çabuk yorulur ve konsantrasyon azalır. Tavan aydınlatması ve masa lambası bir arada da kullanılabilir. Eğer bu ikiliyi tercih edecekseniz, lamba ışığı çocuğunuzun sol ya da sağ arka yanından çalışma alanına düşmelidir.
  • Masa lambasının ışığının gözleri yormaması adına LED ampul kullanması gerekir. LED ışık, göz yormaz ve daha rahat bir okuma deneyimi sunar. Ek olarak floresan gibi titreşim yapan aydınlatma seçeneklerinden uzak durmalısınız. Bu tarz aydınlatmalar dikkat dağınıklığına ve göz yorgunluğuna neden olur.


Çocuk Odaları İçin Aydınlatma Önerileri

Gece lambası
Aydınlatma kullanımı hakkında dikkat edilmesi gerekenleri aşağıda bulabilirsiniz.
  • Çocuk odasının alanı büyükse çoklu avizeler ve aydınlatma ürünleri kullanmak çocukların merak duygularını canlı tutmak açısından faydalıdır. Ancak alan küçükse tek bir küçük avize veya aplik tercih edebilirsiniz.
  • Spot ışıklar, çocuk odaları için uygun değildir. Küçük bir noktadan ışık yayan spot ışıklar, dikkat dağınıklığına ve göz yorgunluğuna neden olabilir.
  • Lambader veya abajur kullanımını tercih ediyorsanız, lambanın prize yakın olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde oda da çok fazla kablo kalabalığı oluşur ve istenmeyen kazalara neden olabilir. Ek olarak lambaların priz bağlantılarının çocukların ulaşamayacağı yükseklikte olmasına dikkat etmelisiniz. Prizler için çocuk korumalı ürünleri tercih edebilirsiniz.
  • Lambader tarzı ayaklı aydınlatmalar, hareketli olan çocuklar için risklidir. Küçük çocuklarının odasında kullanılacaksa berjer arkasında veya kısa bir dolabın arkasında konumlandırılmalıdır. Zemine sabitlenmesi de oldukça faydalı olacaktır.
  • Oda duvarlarında renk olarak koyu renk tercih edilmemelidir. Kullanılan ışık rengi ne kadar iyi olursa olsun koyu renk ışığı emer ve karanlık bir ortam görüntüsü oluşturur.
  • Bilgisayar, oyun konsolu, televizyon gibi cihazların kullanıldığı çocuk odalarında tavan aydınlatması kesinlikle açık olmalıdır. Sadece ekran üzerinden gelen ışık, gözleri ekstra yorar ve göz rahatsızlıklarına neden olur. Açık kalması rahatsız edici oluyorsa bile dimmet bağlantı ile yarı kısılarak açık bırakılmalıdır.
  • Son olarak renklerin doğru algılanması, dikkat eksikliği yaşanmaması ve göz sağlığı için LED lambaları tercih etmeniz faydalı olacaktır.
  • Aydınlatmaların Konumlandırılması

    Çocuk odası aydınlatması - aydınlatmaların konumlandırılması
    Oda aydınlatmasında doğru konumlandırma oldukça önemlidir.
    • Tavan aydınlatmasının konumu tam olarak mekanın merkezinde olmalıdır. Bu sayede her alana eşit miktarda ışık dağıtımı yapılmış olur. Oyun oynanırken veya ders çalışırken tavan aydınlatmasının açık olması gerekir.
    • Masa lambası tek başına çalışma için kullanılmamalıdır. Konumlandırırken sağ veya sol hafif arkadan ışık verecek şekilde kullanmak gerekir. Karanlık bir alanda sadece masa lambası kullanmak gözleri yorar ve dikkat dağınıklığına neden olur.
    • Masa lambası açıkken diğer dekoratif aydınlatmalarında açık olması gerekir. Ayrıca ışıklandırmanın tek renk tonuna sahip olması önemlidir. Farklı renklerdeki ışıklar konsantrasyon kaybına neden olmaktadır.
    • Gece lambası, çocukların gece güvenliği için önemli bir yardımcıdır. Gece uyandıklarında güvenle hareket etmelerini sağlar. Fakat konumlandırırken direkt olarak çocukların gözüne ışık vuracak şekilde konumlandırılmamalıdır. Ortamda görüş sağlayacak kadar aydınlık sağlamalı ve bir köşeden hafif bir ışık vermelidir. Gece lambasının ışığı kırmızı veya kırmızıya yakın renklerde seçilmelidir. Böylece göze çok fazla zarar vermez ve görüş açısı daha geniş olur.
    • Çocuk odasında gece direkt bir aydınlatma istemiyorsanız, oda kapısına yakın bir konumda yer alan koridor üzerinden bir aydınlatma kullanabilirsiniz. Gece boyunca açık olacak bu aydınlatmak için tasarruflu LED lambaları kullanmanız daha faydalı olacaktır.